sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

11-21.4.2014, PÄÄSIÄISLOMA - 1.OSA

11.4.2014: Olimme onnekkaita, kun pystyimme lähtemään kymmenen päivän pääsiäislomalle. Taas oli monta menemisen ja katsomisen kohdetta mielessä. Aina se tuntuu yhtä hyvältä ja mahtavalta, kun mökkiautolla pihasta kurvaa matkalle. Se on suuri juhlahetki. Kotona oli lämmintä ja kesäistä.


Iltaan se meni, kun tuo juhlahetki koitti ja pääsimme matkaan. Aivan hyvin olisimme voineet jäädä kotiin yöksi ja aamulla vasta lähteä matkalle, mutta mukavampi lähteä heti, kun kerta kaikki on valmiina. Ajelimme Lindauhun stellplatzille. Tämä on tälläinen parkkipaikka tyyppinen. Sähköä ei saa mutta vettä saa ja tyhjentää voi auton likavesitankin ja vessan. Oli useamman maan kilvissä olevia yöpyjiä. Rauhallista oli yö, ei kuulunut edes haitaksi lähellä menevän tien melu. Aamulla kuvan ottohetkellä on jo moni karavaanari jatkanut matkaansa. Niin mekin lähdimme aikanaan matkaan. Ilma oli aamun usvainen ja Boodensee-järveä ei nähty nyt kauniina.



Sveitsin puolella ilma alkoi pian kirkastumaan. Ajelimme Berniä kohti iloisin mielin.


Menimme TCS Camping Bern - Eymatt leirintäalueelle. Oli ainut auki oleva alue lähellä kaupunkia.





Olemista, nauttimista ja pieniä kävelyretkiä lähiympäristöön, nauttien lämpimästä säästä.


Bernin kaupunkiin tutustumista. Bern on Sveitsin pääkaupunki mutta vasta viidenneksi suurin kaupunki vajaalla 130 tuhannella asukkaallaan. Kaupunki perusteltiin jo 1191. Jonkun tarinan mukaan kaupungin nimi tuli siitä minkä eläimen herttuatar tapasi metsästysreissullaan ensimmäisenä ja se sattui olemaan karhu, bär. 1200-luvulla kaupungin asukasluku kasvoi niin, että vanhat pienet linnoitukset jouduttiin purkamaan ja rakentamaan Bernin nykyinen vanhankaupunki. 1405 vanhankaupungin puiset rakennukset tuhoutuivat tulipalossa ja tilalle rakennettiin nykyiset kiviset rakennukset.


Vanhakaupunki sijaitsee mukavasti kukkulalla ja Aare-joen mutkan sisässä kolmelta sivulta. On kuulunut vuodesta 1983 alkaen UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Vanha kaupunki on Euroopan parhaiten säilyneitä. Kaupunkia jopa pidetään viehättävämpänä kuin Zürichiä.



Tunnetuin kaupungin nähtävyys on Zytgloggen, keskiaikainen kellotorni. Kello pitää esityksen aina tasatunnein, mitä mekin kiirehdimme katsomaan. Esityksessä on karhuja, leijona, kukko ja kelloja soittava narri.


Kaupungin kaduilla on paljon kauniita kaivoja patsaineen.


Olin jostain lukenut tästä hirvittävästä kaivosta ja patsaasta, Kindlifresserbrunnen - Lastensyöjäkaivo. Törmättiinhän siihen, voi kauhistus. 1500-luvun puolessa välissä kaupunkiin tuotu jättiläisenpatsas, joka syö käsissään olevia lapsia.


Olin myös jostakin lukenut kaupungin olevan kuvajaan paratiisin, antaen yllättäviä kuvakulmia. Lisäksi kuvattavaahan kaupungista kyllä löytyy. Mistä niitä sitten löytyy? Niitä yritin etsiä vaikkapa kiipeämällä nämä portaat ylös ja katsellen patsaana ympäristöä. Löytyisikö sieltä hyviä kuvakulmia?


Tai menemällä kadun ja rakennuksen peränurkkaan kyykylleen, että kaikki suuri ja kaunis mahtuisi samaan kuvaan.


Bern on shoppailijan paratiisi, mutta onneksi oli sunnuntai päivä ja kaupat kiinni eikä tarvinnut kaikkia holvikaarellisia kauppakatuja kävellen kierrellä. Niitä nimittäin on vanhassakaupungissa yli kuuden kilometrin verran, tämä on Euroopan pisin ostoskatu.




Kävelemällä joen yli ja kukkulalle, avautui mukavat näkymät vanhaan kaupunkiin, joelle ja ympärillä olevaan uudempaan kaupunkiin. Ihmisiä oli täällä piknikillä mutta suuhun laitettavaa sai ostaa kyllä myös Restaurant Rosengartenista.


Bernissä nalleja/karhuja on kaikkialla, lipuissa, vaakunoissa ja pikkupatsaina. Karhut ovat kaupungin symbooli. Täältä löytyy myös eläviä nalleja, jotka ovat kaupungissa majaileet jo 1500-luvulta alkaen, sillan kupeessa BärenParkissa. Berniläiset uskovat, että niin pitkään, kun karhuja on heillä, on myös kaupunki olemassa. Nallet ovat kuitenkin aikojen kuluessa vaihtuneet, eivätkä ole iki vanhoja. Yksi näistä söpöläisistä on ulkosuomalainen, Helsingin eläintarhassa 2006 syntynyt Finn-karhu. Taitaapi olla jo muuttanut Nalle kansalaisuuttaan?  Nallet ovat myös kaupungin suuri nähtävyys. Suloisiahan he olivat ja nauttivat täysin rinnoin ihanasta lämpimästä kesäsäästä niinkuin mekin heidän upeassa keskiaikaisessa nalle-kaupungissaan.





Kerrassaan upea kaupunki ja ihastuttiin kyllä tähän vaikkei niin kaupunki ihmisiä ollakaan, me maalaiset. Ja vielä, kun oli upea seuralainen rinnalla niin voiko edes ihanempaa päivää olla näillä keskiaikaisilla kujilla? Ei voi. 
KIITOS!
  

Minä olen niin ihastunut näihin valokuvaelokuviin.:) Toivottavasti joku muukin tykkää? Niitä on niin mukava koneelta aina uudestaan katsoa ja kulkea nuo hetket ja askeleet yhä uudelleen. Aivan eri asia, kuin niiden kymmenien albumien ja kymmenien tuhansien kuvien joukosta kuva kerrallaan. Aina harmittaa se, kun alkuperäinen filmi on paljon parempi laatuinen, noin 500 meganen tämäkin ja nyt tämä 39 meganen paljon huonompi laatuinen. Googlekin aina muuttaa värejä, kun filmin siirtää nettialbumiin. Sekä filmin teko-ohjelma leikkaa kuvia omin päin. Laajakuvana jos filmin tekee niin kirkontornit jää pois. Nytkin kokeilin laittaa tähän elokuvailmettä mutta se teki elokuvasta puolta pitemmän, joten jätin ne hienoudet pois.



Pääsiäislomamme jatkuu,.. Olen Alppeihin rakastunut yli kaksikymmentä vuotta sitten ja siitä asti haaveilut asumisesta niiden lähellä sekä ulkomailla asumisesta jo alle kymmenen vuotiaasta. 
Kiitos elämälle, kumpikin haave on toteutunut! 
Olen taas entistä ihastuneempi ja rakastuneempi pääsiäislomamme jälkeen noihin ihaniin Alppeihin! Olen myös niin tyytyväinen siitä, kun on vielä niissä niin paljon koettavaa ja nähtävää. Se ei lopu koskaan kesken. :) Ennätyskorkeuksissa oltiin, mutta miten ja millä, siitä myöhemmin. ;)

Soleil


Ei kommentteja: