sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

6.3.2017: HARVINAISUUKSIA

Tänään uusia lintubongauksia kolme uutta lajia, joista kaksi vähän harvinaisempia kulkijoita.


Linnut olivat niin kaukana, joten mitään hyviä kuvia niistä ei saanut, mutta kuitenkin kuvista linnut hyvin tunnistaa.

Uusia bongauksia olivat tundrahanhi ja harvinaisemmat afrikanhanhi ja ruostesorsa. Tundrahanhia oli iso lauma, afrikanhanhia ja ruostesorsia muutama.


Soleil

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Soleil,

Mukava huomata, että täällä Baijerissa on paikkoja, joissa muuttolinnutkin pysähtyvät matkallaan pohjoiseen. Pitää ruveta katselemaan paikkoja kunhan tämä laatikkorumpa helpottaa. Mukavaa on, että meidän lintukaukoputkellemme tulee taas käyttöä.

Meidän entisellä asuinpaikkakunnalla oli afrikanhanhia aivan liikaakin. Kaunis lintu, mutta hyvin agressiivinen. Joutuivat yhden sinisorsaperheen siirtämään muualle, kun afrikanhanhi uros kävi poikasten kimppuun.

Soleil kirjoitti...

Hei Alppikukka!

Minulla on tullut käsitys näiden vuosien aikana, kun vielä liikkuvaisia olemme, että tällä on hyvin paljon hyviä lintupaikkoja. Myös lintutorneja on paljon. Aivan niin kuin on joka paikassa, metsissä ja pelloilla hyviä ja merkittyjä vaellusreittejä sekä pyöräilyreittejä.

Pari kertaa on oltu muuten vain Altmühlseella ja Brombachseella. Juttukin jostain täältä blogista löytyy. Muistini mukaan erityisesti Altmühlsee on muuttolintujen paratiisi. Aluetta on oikein kunnostettu lintuja varten. Siellä on myös mainiot reitit bongareille. Ja vasta käymämme Federseellä, joka on myös hyvä paikka.

Osta kirja, Vögel beobachten in Süddeutschland, niin siitä löytyy paikkoja ja myös eri vuoden aikojen mukaan mitä missäkin voi nähdä.

Meillä ei edes ollut kiikaria mukana. Minun pieni pokkari toimii kiikarinakin. :) ;) Oikeastaan uteliaisuuttamme näimme nämä afrikanhanhet. Oudon näköisiä sorsia näimme aluksi vielä kauempaa. Kuljettiin risukon läpi yhteen niemeen ja lähemmäs ruostesorsia, niin siinä sitten huomasimme nämä muutaman afrikanhanhen. Myöhemmin siihen sitten lennähti parvi näitä tundrahanhia, kun ei kiirettä pidetty.

Espanjan reissulla, juuri niitä kuvia läpi käyn, huomasin itsestäni aivan uuden piirteen. Voin tuntikaupalla katsella tuon pienen räpsy kamerani läpi lintuja ja etsiä onko jossakin uusi laji. Mukavaa touhua!! :)


Heidi kirjoitti...

Kiva että olette päässeet näkemään afrikanhanhia! Minusta ne on kauniita, hyvin erikoisen näköisiä lintuja. Siellä meidän entisen asuintalon vieressä näitä eleli kolme tai neljä kappaletta, niin että niitä näki melkein joka kävelylenkillä. Ruostesorsia bongasin siellä kerran.

Ruostesorsista oma otos tässä (onpas se jäänyt suureksi):
http://2.bp.blogspot.com/-4g51UK_7AHI/Uv6QMrOs_4I/AAAAAAAAM9c/-dwhlc4I63A/s1600/4ruostesorsat_c.JPG

Ja afrikanhanhista kuvia mm. tässä:
http://3.bp.blogspot.com/-eZrulJ7CZ8o/UQ_0B-SrANI/AAAAAAAAGsw/2tmW3risk_k/s640/2afrikanhanhi_c.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-2EERtz_Oro0/UFNYdyXulgI/AAAAAAAABtI/mQN4BmAb1yM/s640/3afrikanhahi_uimassa_c.JPG
http://4.bp.blogspot.com/-VGmhDBi67nk/UFNYgzv8L4I/AAAAAAAABtY/S0AbNPJOeM0/s640/5afrikanhanhi_lento_C.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-XGb8uIzRt3I/UDhsYHQWGRI/AAAAAAAABFc/EuRCRz87HCA/s640/1afrikanhanhi_c.JPG

Oman kokemuksen mukaan (ainakin nämä kyseiset) afrikanhanhet on hyvin arkoja lintuja. Piti lähestyä piilosta jos meinasi saada kuvan, tai muuten vain sattumalta pöllähtää paikalle missä niitä oli ja olla sitten liikkeissä nopea, että ehti tähdätä ja painaa kamerasta nappia!


Soleil kirjoitti...

Mukava kun olet sinäkin nähnyt nuo vähän harvinaisemmat linnut. Oletkin saanut hienoja kuvia pitkällä putkella! Kiitos linkeistä! :)

Oli kyllä mukava, että nähtiin. Kyllä tuo afrikanhanhi on hieno. Värikkäämpi kuin muut hanhet. Eli näitä afrikanhanhia ja ruostesorsia onkin täällä päin enemmänkin. Netin mukaan joskus eksyy Suomeenkin. Ne taitavatkin olla siten karavaanari luonteisia tyyppejä. Haluavat nähdä ja kokea enemmän. :)

Kyllä nuo afrikanhanhet vaikuttivat aroilta. Olisiko meillä ollut vajaa sata metriä väliä ja kun tuohon niemeen menimme olivat matalina pienen saaren toisella puolen rannassa. Huomasimme, että onpas oudon näköisiä päitä jotka kurkkivat meitä. Myöhemmin, kun olimme saaneet tarpeeksi kuvia niistä päistä, niin menimme lähemmäs rantaa ja heti ne nousivat seisomaan ja aika pian menivät veteen. Pian lähtivät sitten lentoon. En tiedä oliko vaikutusta tuohon, kun se tundrahanhi parvi lensi siihen.

Meillä on ollut puhetta, että pitää käydä siellä teidän entisillä kotiseuduilla katselemassa. Sillä olemme siinä joen rannalla käyneet kävelemässä aivan ensimmäisinä täällä asumisen viikonloppuina, kun kurvailtiin pitkin etelä-Saksaa innoissamme. :)