maanantai 2. helmikuuta 2015

3.osa: JOULULOMA 13.12.-6.1.2015 ESPANJASSA, Elchen palmut

Päivät, 21-26.12.2014

-Su, 21.12.2014:
Mukavahan se olisi ollut jäädä tännekin rauhalliseen ja kaunisrantaiseen Peñíscolaan, mutta aamupalan ja aamupuhastelujen jälkeen halusimme lähteä suunitelmiemme mukaan etelämmäs ja lämpimämpään. Tänne varmasti vielä tulemme palaamaan toisenkin kerran. Ihania lomapäiviä saimme täällä viettää.

Tienvarsilla alkoi olemaan laajoja keltaisten hedelmien viljelmäpeltoja, mandariinien ja appelsiinien.


Tänne Marjal Costa Blanca Campinkiin meillä oli jo aikomus tulla vuosi aiemmin, mutta muutimmekin silloin viimehetkellä suunnitelmia. Nyt lomaa suunitellessamme tämä alue oli se missä aioimme viettää pisimpään aikaa.

Sisäänmeno leirintäalueelle.

Tänään ajelimme noin 360 kilometriä ja tämän reitin. Liikennettä oli hyvin vähän koko matkalla, niin kuin tuota tuntuu olevan koko Espanjassa.


Tässä pieni esittely kuvin leirintäalueesta.
Marjal Costa Blanca Camping on leirintäalueena yksi parhaimpiin kuuluva EspanjassaLeirintäalueella on 1130 auto/vaunupaikkaa. Jostain minulle on jäänyt  tieto, että olisi jopa 1400 paikkaa, jotka ovat kooltaan 90m ²- 180m ². Kaikilla paikoilla on vesi, viemäri, sähköliitäntä, sekä alueella on ilmainen tv ja Wi-Fi. Lisäksi on bungaloweja. Tapana ei ole laittaa tänne hintatietoja, mutta nyt laitan esimerkiksi, että näin talviaikaan täällä vuorokausihinta oli alle 20 euroa.

Me emme olleet koskaan aiemmin olleet näin isolla alueella, mutta alueen isosta koosta ei ollut mitään haittaa. Alue oli siististi hoidettu ja huoltotilat siistejä. Näitä huoltotiloja oli useita alueella. Suihkuja ja vessoja paljon eikä niissä ruuhkaa ollut. Yleensä suihkutiloissa ei muita kävijöitä ollut tai yksi kaksi vain itseni lisäksi.

Täältä löytyy kauppa, kioski, ravintola, baari, pubi, kampaamo, lapsille ja nuorille harrastustilat, kuntosali, kylpylä saunoineen ja erilaisin terveyshoitoineen. Mahdollisuus pelata pöytätennistä, tennistä, jalkapalloa, koripalloa, keilailla. Autovuokraamo ja lääkäripalvelutkin toimivat.Monet kerrat täällä istuimme ja kuuntelimme suihkulähteiden lorinaa.


Kaunis ja viihtyisä ulkoallasalue.

Täällä oli myös suomalaisia karavaanareita, jotka olivat tulleet tänne talvehtimaan vähintään puoleksi vuodeksi. Paljon lämpimiä terveisiä sinne! Oli ihana nähdä teitä kaikkia. Olen niin iloinen puolestanne, että saatte näissä maisemissa viettää aikaa ja olette tehneet haaveistanne totta. Toivon paljon lämmintä auringonpaistetta teille sinne! :) :) :)

Tämä ensimmäinen iltapäivä ja ilta meni leirin pystytyksessä sekä ihmetellessä kesää ja tätä viihtyisää aluetta. Ainut pieni negatiivinen asia oli tällä alueella läheltä vähän kuuluvat moottoritien äänet, muttei haitaksi asti ollut tuo. Kissoilta jos kysytään, niin he olisivat toivoneet mökkiauton luo puita ja se olisi tiennyt sitten enemmän pikkulintuja heille kytättäväksi.


-Ma, 22.12.2014:
Aamulla laiskottelimme pitkään. Jossain välissä kuului kauempaa meteliä ja hyvän joulun toivotuksia. Leirintäalueen henkilökunta jakoi kaikille joulutervehdyksensä, pienet joulutähdet. Mekin saimme iloksemme omamme etuteltan pöydälle. En muista milloin meillä olisi ollut elävää ja myrkyllistä joulutähteä pöydällä, sillä meillähän on ollut kissoja talossa jo yli 26 vuotta.

Kuvassa vasemmalla näkyy vähän leirintäaluetta. Lähdimme pyöräilemään. Ruokakauppaan ja etsimään Mieheni pyörään kettingin liitoskappaletta, kun sitä emme Peñíscolasta lauantaina saaneet, kun pyöräkauppa oli kiinni ja muualta ei löytynyt. Kun olimme juuri tulleet Catralin kylään, minun pyörästä puhkesi rengas. Mies kyseli pyöräliikettä, mutta se oli kauempana, kylässä minne olimme ajatelleet pyöräillä. Kävimme ruokakaupassa Catralissa ja Mieheni löysi kiinalaiskaupasta korjaustarvikkeet kettinkiin. Kävellen palattiin noin neljän kilometrin matka leirintäalueelle. Illalla pyörät olivatkin sitten kunnossa.


-Ti, 23.12.2014:
Leirintäalueella on enemmistönä hollantilaiset eläkeläiset viettämässä talveaan. He pitivät tänään myyjäisiä. Oli tarjolla vaatteita, koruja, jouluherkkuja yms. Grillistä sai heidän lämpimiä herkkujaan.


Pitihän meidän pyöräillä aatonaattona omia jouluherkkuja lisää ostamaan lähimpään Lidliin ja se löytyi Almoradista. Tulomatkalla ajoimme toista kautta ja eri kylien läpi. Kuvia ei tänään tullut otettua montaa.

-Ke, 24.12.2014:
Jouluaatto, mikä ei ole kotona Saksassa eikä täällä Espanjassakaan se Joulun tärkein päivä. Ilma oli lämmin, kuin Suomen kesä. Koti-Saksassa meillä on ollut aattona pari vuotta sitten 13 lämmintä, ei tuokaan huonolta tuntunut, mutta tämä ilma tuntui loistavalta. Lähdimme aattopäivän pyöräilylle Parc Natural El Fondón luonnonpuiston alueelle.Tämä alue on tärkeä lintujen pesimis- ja suojelualue. Tässä tiirailemme tähystyskopista. Muutama musta lintu kaukana uiskenteli. Aikamoinen liverrys täällä kävi kuitenkin paikoin.

Maalaisasumus.

Tässä pyöräilyreitimme varrella oli aivan tien reunassa valkoisia pitkäkaulaisia lintuja. Minä ajattelemattomana innoissani saavuin vauhdilla ja äkkiä jarruttaen tähän, että renkaat kirskuivat. Linnut säikähtivät ja lensivät samantie tuonne kauemmas pellolle. Ei minusta ole lintukuvaajaksi.

Aattoillan auringon lasku.

Kaikki nautimme mukavasta jouluntunnelmasta sekä herkuista. Ei ollut suomalaisia perinneherkkuja, mutta emme niitä kaivanneetkaan. Laittaessamme ruokaa etuteltassa joku suomalainen ohi kävelessään toivotti hyvää joulua, tuokin tuntui mukavalta. Kun sitten aloimme syömään, tuli mukava joulumusiikki joulujunan mukana. Rauhallinen ja mukava joulu, toinen jo mökkiautossamme. :)


-To, 25.12.2014:
Lähdimme pyöräilemään. Kaikkialla oli entistä hiljaisempaa. Tänään oli paikallisten juhlapäivä.

Pientä loivaa nousua tuonne rinteelle Crevillenten kaupunkiin ja mutkien kautta tuli reilu kymmenen kilometriä matkaa yhteen suuntaan. Oikein mukava suklaansulatuspyöräily.

Vielä pari kilometriä. Matkalla oli joitakin marokkolaisten pitämiä basaareita auki.

Crevillentessä asuu vajaat kolmekymmentä tuhatta asukasta.Koluamme kapeatkin ja syrjäiset kujat.


Olen kirjoittanut jo aiemmin, että Espanjassa on kaupungeissa ja nähtävyyspaikoilla siistiä, siistimpää kuin Italiassa, mutta jo kaupunkien/kylien ulkopuolelle ja laitamilla on heitelty jos vaikka mitä roskia. Eikä tarvitse olla kuin iso roskis maaseudulla jonka ympäristö on laajalti roskainen tai sitten tällainen tyhjillään oleva tontti näyttää pieneltä kaatopaikalta.

Ajelimme pitkin peltojen laitamia. Tänään oli taas mukava päivä. :)


-Pe, 26.12.2014:
Aamulla taas kaikki karavaanarit vötkistelivät pitkään kiireettömästi. Osa kyyläsi ohi kulkevia ihmisiä ja koiria ikkunan rakosesta. Osa katseli taivaalle ja haaveili mukavista asioista, linnuista.

Palvelusväellä oli mielessä mukava Tapaninpäivä pyöräilylenkki palmuja ihastelemaan, Elchen kaupunkiin. No yhdenlaisia palmumetsiä oli kyllä jo leirintäalueen lähelläkin mutta nämä Elchen kaupunkia kolmelta suunnalta ympäröivät palmumetsät ovat Euroopan suurimmat ja hienoimmat. Lisäksi nämä palmumetsät on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksiKaupungissa sanotaan olevan 170-200 tuhatta palmua. Palmuja on alkaneet istuttamaan 200-luvulla karthagolaiset. Erityisen hyvin näitä palmumetsiä hoidettiin 700-luvulla maurilaisvallan aikana. Kaupungissa on asukkaita noin 215 tuhatta. Elche on tunnettu myös kenkäteollisuudestaan.
Parque Municipal - kaupunginpuisto on Elchen palmupuistoista tunnetuin puisto. Pääsymaksua puistoon ei ole. Tämä oli iso kaunis puisto.

Tässä komeilee puiston ylpeys, Palmera Imperial, kahdeksan haarainen palmu.


Huerto del Cura - tässä palmupuistossa on maailman laajin palmulajike kokelma. Siellä on palmuja kaikilta maapallon esiintymisalueilta. Palmut on varustettu nimikilvin. Lisäksi puistossa on kauniita kukkaistutuksia, lammikoita kultakaloineen ja runsas valikoima erilaisia kaktuksia. Puiston kierrosta helpotti numerointi, joten kaikki tuli tuolla kierroksella sitten nähtyä, kun seurasi vain numeroita. Puistoon oli muutaman euron pääsymaksu. Kooltaan tämä oli paljon pienempi puisto kuin kaupunginpuisto. Aivan upea paikka ja rentouttava ympäristö iltapäivän kävelyyn, olla maailman eri laitamilla eri palmulajeja ihastelemassa. Puiston ravintolan ja hotellin sivut löytyvät täältä

Elchen kaupungista toimitetaan joka vuosi palmusunnuntaina palmunoksa jokaiseen Espanjan kirkkoon.

Tässä alla valokuvaelokuva. Kuvia mukavalta pyörämatkalta mennen ja tullen, kivasta kaupungista ja näistä sadoistatuhansista ihanista palmuista. Taustamusiikki ei ole mieleisin, etsin iloista ja espanjalaista, monta tuntia mutta se ei ole aina niin helppoa. Tässä kuitenkin mennään espanjalaisen tanssin sävelissä. :)

26.12.2014: ELCHEN PALMUT


Yksi lomamme ihanimmista päivistä oli tämä. Pyöräilyä 35 kilometriä ja paljon palmujen ihastelua. :)


Soleil

Ps. Jatkuu,.. minulla on kuvia muutamasta mukavasta paikasta ja paljon. Seuraaviin päiviin liittyy vähän kiireen tuntua, mikä oli meille aivan uusi tunne lomalla. :)

Ei kommentteja: