torstai 22. kesäkuuta 2017

10+1 KYSYMYSTÄ ULKOSUOMALAISELLE

Näistä vastauksista taitaa nähdä, että tykätään vuorista, mökkiautoilusta ja uudesta kotimaasta.


Olen viimeaikoina törmännyt ulkosuomalaisten blogeissa juttuun, 10+1 kysymystä ulkosuomalaisille, kun he ovat haastaneet toisia mukaan. En ole haastetta saanut, mutta vastailenpa huvikseni näihin kysymyksiin.


1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Rehellisesti sanoen kaikki, ei ole mistään valittamista. Tietysti vuoriin lumeutuneena sitä kaikkein parasta Saksaa on Alppialueet järvineen. Joku sanoi silloin alkuaikoina, kun kerroin tykkääväni asua kovasti täällä, että kyllä se arki vielä tulee. Milloinkahan se tulee? Jos olen jo aivan lapsesta asti haaveillut ulkomailla asumisesta ja vuorista. Muuttanut reilu nelikymppisenä ulkomaille ja heti on tullut tunne, että kotiin tulin, niin silloin on hyvä olla ja tykkää tästä kaikesta. Tottakai enää kuuden ja puolen vuoden jälkeen kaikki ei ole uutta ja ihmeellistä, mutta joka päivä ihmettelen positiivisin mielin tätä kaikkea. Vaikkapa näinkin arkista asiaa, kun eilen illalla kävelyllä vastaan tuleva tuntematon teinityttö ja alle kymmenen vuotias poika tervehtivät ja vielä ensin meitä tuntemattomia ihmisiä. Tai ihmettelee, kun ohiajava pyöräilijäkin tervehti. Minut valtaa suuri onnellisuuden ja kiitollisuuden tunne, kun ajattelen asiaa, että siitä pikkutytön pienestä haaveesta tulikin totta, en turhaan haaveillut. Tämä mitä on kokenut ja nähnyt on ollut suurta elämän rikkautta. Aiemmin tänne päin Euroopan lomamatkoilla ei edes tiennyt, vaikka joka reissu haave vain kasvoi, että elämä voisi olla näin mukavaa ja suurta elämänrikkautta elää uudessa kotimaassa.


2. Entä ikävintä?

On ollut vain yksi asia. Lähes viisi vuotta vanhan padini 3G-yhteys pätki paljon, se tympi, mutta nyt uuden pädin ja 4G-yhteyden johdosta tuo pieni ikävä asia on poistunut. Meillä on kaikki käytännön asiat sujuneet täällä erittäin hyvin.


3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Joululoma meidän piti viettää etelä-Afrikassa autoillen, mutta enhän minä voinut enkä voi jättää noita karvaisia karavaanareita viikoiksi toisten hoitoon. Jos saisin ilmaiseksi kahden viikon loman sekä Mieheni ja Kissat mukaan, niin lähtisimme etelä-Afrikkaan ihailemaan merta ja vuoria sekä luonnonpuistoja, tietysti autoillen. Olisi se kyllä aika hienoa viettää kaksi viikkoa Mieheni kanssa jossain autiolla saarellakin löhöillen ja vaellellen.


4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Voi, niitäkin paikkoja on jo niin paljon, kun on automatkaillut ympäri Eurooppaa vuodesta 1987 asti ja mökkiautoillut vuodesta 2000. Näin vuorihullulle Dolomiitit on se hienoin ja upein vuoripaikka, mutta tuohon kotivuorillekin kaipaan myös joka hetki.


5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Olen varmasti outo ulkosuomalainen tässäkin asiassa, kun en kaipaa mitään. Olen kolmekymmentä vuotta elämästäni automatkaillut ja matkoilla on ollut aina oma elämyksensä paikallinen ruoka, niin se on nytkin. Alussa kaipasin salmiakkia, kun olen sen ystävä, mutta hyvin pian löytyi täältäkin hyvää salmiakkia. Lähes kokonaan karkit ja salmiakit ovat vaihtuneet terveellisempään juttuun, kuivahedelmiin ja pähkinöihin.


6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Koskaan ei voi sanoa ei, mutta olemme kyllä tulleet heti alusta asti tänne pysyvästi jäädäksemme, emme vain tietyksi ajanjaksoksi. Kuka nyt kotoa mihinkään lähtisi.


7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Tykkään kaikesta kauniista ja erilaisesta. Olen kovasti jouluihminen, höpsötyksen ja koristeiden takia. Muistan niin elävästi sen hetken, kun jouluna 2011 menin ensi kertaa saksalaisille joulumarkkinoille ja näin livenä sen kaiken kauneuden ja tunsin nenässäni ne tuoksut. Tunsin olevani tuonkin takia kotona. Karnevaaliaikaa ja kyläjuhlia katsellessa mieleni valtaa suuri kiitollisuus, että saan nähdä tätä elämää. Jo televisiosta karnevaaliohjelmien katseleminen saa hymyn huulille. Mietin monesti sitä, että kuinka rikkaassa ympäristössä ihmiset täällä ovat saaneet elää ja elävät. Olen onnellinen heidän puolestaan ja onnellinen siitä, että saan itsekin palan tästä kaikesta. Kiitoksen velkaa jokaiselle saksalaiselle.


8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Ei kai siinä ollut mitään vaikeaa. Tartuimme suurin sydämin ja innokkain mielin tarjottuun mahdollisuuteen. Kova oli vaan urakka, kun kahdessa kuukaudessa hoidettiin kaikki asiat. Purettiin Suomi koti, myytiin autot, jopa ostajakin oli tiedossa entiselle kodille. Meidän oli hyvä lähteä, kun aikuiset Lapset olivat jo kaikki lentäneet kotipesästä maailmalle ja kaikki yli 20 vuotiaita. Lähdimme avoimin ja luottavaisin mielin Suomesta Kissojemme kanssa yhteistä suurta unelmaa ja haavetta kohti. Mikään ei edes pelottanut tai epäilyttänyt. Kaikki sujui sitten Saksassa hyvin. Ainut asia, joka itseäni vähän harmittaa on se, että lukihäiriöisenä minulle on kielten oppiminen hyvin vaikeaa. Tämä ulkomaille muutto on niin suuri asia ja pitkäaikainen haave, se pitää sisällään niin paljon, että en anna tuon asian himmentää tätä niin mukavaa ja ihanaa elämänjaksoa, loppuelämää.


9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Kyllä voin kuvitella. On ollut puhetta, että vuoden kaksi voisimme jossain hyvin kaukanakin käydä asumassa. Kotiin Saksaan haluamme kuitenkin palata.


10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Niitäkin on monta, jopa ennätysnousumme Dolomiiteilla. Monelta vuorenhuipulta olemme tätä niin kaunista maailmaa saaneet katsella ja noista hetkistä olen erittäin kiitollinen. Ne ovat elämän helminauhan huippuhetkiä.
Huhtikuun alussa 2016 kohtasimme aivan yllättäen suuren menetyksen ja surun, josta olenkin paljon kirjoittanut. Koko karavaanariporukalle Ramseksen äkkikuolema oli suuri järkytys, kun tavallisen päivän jälkeen meille kaikille niin rakkaan ja ahkerimman kaverin sydän vain pysähtyi. Kyllä tuo oli vuoden 2016 kaikista mieleenjäävin hetki, kun pian yhteisen ilontäytteisen iltaleikin jälkeen löytää Ramseksen elottomana tassut vielä niin lämpimänä, tuo oli myös tähän astisen elämäni järkyttävin hetki. Vuoretkin menettivät hetkeksi lumoavan kauneuden, mutta onneksi niiden lohduttava kauneus palautti kauneuden pian takaisin.


11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

Voiko mökkiautolla kulkemista edes matkustamiseksi sanoa. Totta kai ja moneen paikkaan! Meillä on suunnitelmia ja paikkoja aina paljon mielessä. Olemme liikkuvaisia ja rakastamme kurvailla sinne tänne mökkiautollamme. Uusien paikkojen näkeminen ja kokeminen on suuri intohimomme. Aurinko ohjaa kulkuamme, kun keräämme muistoja elämän helminauhaan. Vietämme liikkuvassa matkakodissa vuosittain noin sata yötä ja reissun päällä olemme noin joka toinen viikonloppu sekä kaikki lomat. Paljon enemmänkin haluaisimme reissun päällä olla. Elämme meidän unelmaa, pienistä elämänhetkistä nauttien, kovasti myös niistä arkisistakin hetkistä!

Soleil

Ps. Eilen vuoden pisimpänä päivänä saimme varjosta kotimittariin kesän uudet lämpöennätyslukemat 32,9, mutta tänään 22.6.2017 talvea kohti jo mentäessä mittari näytti tältä.


Ei kommentteja: