perjantai 20. marraskuuta 2020

15.11.2020: Ennen auringon laskua

Lämpimiä ja aurinkoisia syysilmoja on ollut monena viikonloppuna, mutta ne on vietettävä kotimetsissä, kun on kehotettu välttämään kaikkea vapaa-ajan matkustamista, jopa päiväretkiä.  


Pahuksen korona, kun pilasit tämän vuoden ja varmasti vielä tulevankin. Varoen ja maskit naamalla saa varmasti kulkea vielä pitkään. Taitaapi jäädä ihan tapa, että maskin laittaa naamalle jos on flunssainen, niin kuin kiinalaiset tekevät. Rokote on hyvä asia, joka tulee pikkuhiljaa pandemiaa helpottamaan, mutta sekin on mutkikas asia ja tie, että rokote saadaan jaettua ympäri Maailmaa. On loistoasia, että iäkkäät, hoitohenkilöt ja riskiryhmään kuuluvat saavat ensin rokotteen. Esim. Saksassa on 900 tuhatta hoitolaitoksessa elävää iäkästä ihmistä.

Espanjassa, Ranskassa, Italiassa ja monessa muussa Euroopan maassa on paljon Saksaa huonompi pandemia-tilanne ja tiukemmat rajoitukset ovat olleet viikkoja voimassa. On mm. sulkuja ja ulkonaliikkumiskieltoja. Meille niin rakkaassa Itävallassa laitettiin tiistana 17.11 lähes kaikki kiinni työpaikkoja ja kouluja lukuunottamatta.


Meillä Saksassa otettiin reilu kaksi viikkoa sitten käyttöön keveitä lisärajoituksia - kevytsulku - tähän hyvin erilaiseen ja tämän vuoden normaaliin arkeen. Ravintolat ja baarit ovat suljettuina. Ainoastaan niistä voi hakea noutoannoksia. Museot, teatterit, elokuvateatterit, uimahallit, kuntosalit, kuntokeskukset ja kylpylät ovat kiinni. Kaikki kaupat, koulut ja päiväkodit ovat auki. Ja tietysti ihmiset käyvät töissä ja tekevät töitä kotoa käsin mahdollisuuksien mukaan. Majoituspalvelut eivät saa ottaa asiakkaita kuin ainoastaan työnsä takia kulkevia majoitukseen. Lomalaisille hotellit ja leirintäalueet ovat kiinni. Yrittäjät saavat kuitenkin valtiolta korvauksen vuoden 2019 marraskuun tulojen mukaan.

Kokoontua saa korkeintaan kaksi perhekuntaa ja kymmenen ihmistä. On kehotettu välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista, jopa päiväretkiä tulee välttää. Kuuliaisina kansalaisina meidän mökkiauto seisoo kotipihassa, kun suojelemme kanssaihmisiä, itseämme sekä toisiamme. Vältämme kaikkea. Kaupassa käydään asiasta, ei huvikseen shoppailemassa. Ravintolassa ja kahvilassa olemme käyneet viimeksi helmikuun lopussa. Herkulliset leivät, sämpylät ja nisut tulevat omasta kotikeittiön "leipomosta".


Lisärajoitukset ovat vaikuttaneet, että uusien tartuntojen määrän kasvu on hidastunut, jopa hieman laskenut. Tällä viikolla maan johto on kokoontunut taas keskustelemaan riittävätkö nykyiset rajoitukset ja päättäneet, että ensi viikolla kerrotaan jatkosta. Tarttuvuus on nyt noin 140 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden viikossa ja maan johto haluaa päästä alle 50. Esim. täällä on puolustusvoimien porukkaa 15 tuhatta jäljittämässä tartuntaketjuja ja tuo on tarkoitus 20 tuhanteen.

11.11. alkoi kolme kuukautta kestävä vanha perinne karnevaaleista, mutta ne mukavat perinteet ja hullutukset on peruttu tältä talvelta, sekä ihanat joka kylän ja kaupungin joulutorit. Johtajat käyvät nyt keskustelua myös siitä miten vietetään vuodenvaihde. Voi olla, ettei tänä vuonna edes raketteja myydä. Suomessa raketteja ammutaan hyvin vähän Saksaan verrattuna. Täällä rakettien ammunta on reilun puolen tunnin valtaisa sotatulitus, ainakin meillä päin. Itse pitäisin hyvänä ettei raketteja myydä tänä vuonna ollenkaan, niin ei ihmiset kokoontuisi niitä ampumaan. Toivon nykyisten rajoitusten lisäksi myös ulkonaliikkumiskieltoa iltakymmenen ja aamukuuden välille, jolla myös olisi tartuntoihin varmasti vaikutusta.

Tuleva puoli vuotta näyttää, kuinka pandemiassa käy. Saksalaisten etuna on etelämpään Eurooppaan verratuna se, ettei täällä harrasteta poskisuudelmia, eivätkä ihmiset ole niin perhekeskeisiä ja montaa sukupolvea yhdessä asuvia. Saksassa on eniten suhteutettuna väkilukuun Euroopassa tehohoitopaikkoja, yli yhdeksän tuhatta. Sanotaan, että petipaikat riittävät, mutta huoli on terveydenhoitohenkilökunnan riittävyydestä. Jos ei rajoituksia olisi ja niitä tehtäisi lisää, niin virus kyllä on taitavan nopea monistumaan, kun ihmisiä on paljon. Hyvin äkkiä 85 miljoonan ihmisen kansan terveydenhoito voi olla yli kuormittunut.

Saksalaisista vain pieni osa vastustaa rajoituksia. Joskus mietin, että mitä näiden maskitta mieltään osoittavien päässä oikein liikkuu tämmöisenä aikana. Eivätkö he käsitä ja ymmärrä, osaa ajatella tätä asiaa järkevästi. Pitääkö heidän kohdata asia, että joku läheisistä sairastuu vakavaan tautimuotoon ja menehtyy, että järki tulee ajatuksiin. Tämä tauti ei ole tavallinen flunssa, vaan kyse on vakavammasta tartuntataudista. Kukaan ei ole viemässä normaalioloissa perusoikeuksia, mutta nyt ei ole normaali aika.

Olemme jopa vähän kauhulla kuukaudet katsoneet lähinaapurin toimia. Nuoren perheen talossa omassa asunnossa asuu mummo ja toinen mummo parinsadan metrin päässä. Nämä mummot ovat 79- ja 81 vuotiaita ikäistään paljon nuoremman oloisia. Kumpikin ajavat omilla autoillaan missä sattuu ja ovat aktiivisia. Kaupassakin näyttävät kulkevan niin, että kassin pohjalla on vain vähän jotain eli useasti näin korona-aikanakin. Lapsenlapset, miniä, vävy ja muuta porukkaa kulkee miten sattuu, myös työssä käyviä ihmisiä. Hiljaista oli vain vähän aikaa, kun miniä oli karanteerissa altistumisen vuoksi, mutta silti toinen mummo näkyi heillä käyvän ja koululaiset mummon luona. Mitäs jos tuollainen elämä vie mummon, jonka pitää valmistaa ruoka- ja kahvihetkiä, jonka luota ei enää voisi ruokaa aikuinen poikakaan hakea silloinkin kun äitinsä ei ole kotona. Siinä taitaisi tulla suru puseroon. Kannattaisi suojella näitä mummoja.


Lämmintä oli tänä sunnuntaipäivänä reilut 15 astetta. Voi miten mahtavan ihanaa olisi ollut olla mökkiautolla liikkeellä ja vuorilla, mutta korona,..




























Joululoman Espanjassa, Sisiliassa tai Kreikassa olemme voineet unohtaa jo ajat sitten tältä vuodelta. Haaveilimme keskikesällä kovasti, jos edes tässä etelä-Saksan alueella olisimme voineet lomailla joulun aikaan, mutta kyllä senkin saa unohtaa ja viettää joululoman näissä kotimetsissä, joita onneksi on joka suunnalla ja vieläpä vähän erilaisiakin. Hyvällä ilmalla saamme ihastella Alppeja täältä kotikukkulalta aivan kuin tänäkin kävelyretkellä. Jos ei pakkaset Joulun ajaksi tule, niin joulukuun lopun aurinko paistaa mukavan lämmittävästi kotikyläämme vuoden pimeimpään aikaan. Ja heti tammikuussa alkaa jo kevät.


Kiitollinen saa olla, jos tästä pandemia-ajasta selviää hengissä. Surullinen tosiasia on, että aivan liian moni menehtyy ympäri Maailmaa liian aikaisin. Vaikea kuukausien talviaika on edessä. Metsästä on vielä pitkä matka kuljettavana parempiin aikoihin tämän pandemian kanssa. Normaalia arkea ei voi elää kuin oman kodin seinien sisällä.

©Soleil


8.12.2020Olen jo vuosia jahkaillut, että lopetan nämä julkiset kirjoitukset. Ajattelen, että ketäpä nämä muuta edes hyödyttävät kuin itseäni. Tähän kaikkeen käytän aivan liikaa aikaa. Kuvat päivistä, viikoista, kuukausista ja vuosista kyllä säilyvät monina kopioina eri kansioissa. Niihin voin palata itsekseni tai me kahdestaan.

Olen jopa huomannut, että on mukavampaa kun ei tänne blogiin tarvitse tulla. Ei hiirikäsi kipeydy ja jää aikaa paljon muuhun. Eikä tarvitse tuntea itseä huonoksi, kun en osaa kiinnostavaa blogia tehdä.

Yritän jossain vaiheessa tehdä muistelot loppuun Mustanmetsän retkestä ja vuoden takaisesta joululomareissusta, jos enää niitäkään vaivaudun tekemään. Aika näyttää, kuinka tässä blogiasiassa käy. Tuntuu siltä, että mitä vähemmän on somea, niin sitä on enemmän elämää. :)

Ei kommentteja: