keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

22.12.2016-22.1.2017 Joululoma: 9.osa: KIVIMERESSÄ

16.1.2017: El Torcalin luonnonpuistossa Dinosauruksien jalanjäljillä.

Espanjan ibex / vuorikauris


Niin Gaitanesin luonnonpuisto ja Caminito del Reyn maisemat oli aamulla hyvästeltävä ja kulkureiden taas jatkettava matkaa. 


Patojärvimaisemien jälkeen pian maisema olikin kumpuilevaa peltomaisemaa ylängöllä.


Antequeran pikkukaupunkiin olisi kannattanut tutustua, mutta aika meillä oli rajallinen, joten sen jätimme toiseen kertaan. Nyt kaupungissa oli kaunis ruska-aika. Olisimme halunneet kuitenkin käydä kaupungin Lidlissa, mutta kauppa oli suljettuna ja pihamaa työmaana.


Niin ajoimme suoraan Torcalin luonnonpuistoon, El Paraje Natural Torcal de Antequeraan. 


Näköalapaikalta, Mirador Las Ventanillas, oli kivat näkymät aivan merelle asti. Edessäpäin oli Villanueva de la Concepción pikkukaupunki ja oikealla merenrannalla näkyi Málaga.

Tämä alue oli jurakaudella 200 miljoonaa vuotta sitten merenpohjaa. Kunnes noin 65 miljoonaa vuotta sitten mannerlattojen liikkeen seurauksena merenpohja kohosi 1300 metriä merenpinnan yläpuolelle. Eroosio ja mennyt aika on muovannut karstikivestä tämän harvinaisen kivimeren. Tämä on ainutlaatuinen suuri luonnon muovaama taideteos.


Lähdimme iltapäiväkävelylle. Ilma oli ihanan lämmin, mutta tuuli jonkin verran. Parkkipaikan vierestä lähti kaksi vaellusreittiä. Helpoksi luokiteltu Ruta Verde -reitti jolla on pituutta 1440 metriä. Toinen reitti Ruta Amarilla sanotaan olevan keskivaikean ja pituutta tällä on 2750 metriä, joka meillä oli tarkoitus kiertää. Meillä ei ollut reitin pituutta kertovaa gps:ää mukana, mutta luulemme, että eksyimme polulta ja kiersimme tämän noin neljän kilometrin reitin. Jossain vaihessa huomasimme, ettei polulla ollut näkynyt mitään reittimerkkejä vähään aikaan. Ilmeisesti oli kuljettu jonkun risteyksen ohi, kun olimme niin innoissaan tästä kaikesta. Polku oli aika kapea ja vähänkuljetun näköinen. Suunnistimme auringon mukaan ja aivan oikeaan suuntaan. Reitti ei mielestäni ollut mikään keskivaikea vaan aivan helppo. Reitillä oli vain kivimeressä olevia kiviä, joitakin kapeita kohtia ja matalia oksakujia sekä ruusupensaita piikkeineen. Aasialaiset nuoret olivat aivan juhlavaatteissa ja pikkukengissä liikkeellä.

Reitti oli erittäin hieno. Minulle, joka näen puissakin kauniita muotoja ja tarinoita, tämä epätavallinen maisema oli aivan satumainen elämys. Kivitornit ja -röykkiöt kertoivat monelaisia tarinoita, ihmishahmoista lähtien. Positiivisille ajatuksille ja mielikuvitukselle täällä oli pursuavia lähteitä sekä paljon tilaa. Kerrassaan mahtava iltapäiväkävelypaikka!


16.1.2017: El Torcal De Antequera, Spain




Alueelle ei ollut sisäänpääsymaksua eikä parkkipaikan vieressä olevaan luontokeskukseen, El Torcal Centro de Visitantes El Torcal Alto. Tuolla on alueen historiasta kertova näyttely, jonka kävimme kävelyn jälkeen katselemassa. Samassa rakennuksessa on myös matkamuistomyymälä ja ravintola. Ravintolaan istahdimme syömään.

Katselimme yhdessä auringon laskun ja nousun. Sain kuvan vuorisirkusta.

Yötä kohden tuuli vain voimistui, se ulvoi ja vinkui mökkiauton kattoikkunoissa. Täytyi olla hyvin varovainen, ettei tuuli tempaissut mökkiautomme ovea irti, kun sen aukaisi.

Tässä päivän ajoreittimme.


Parkkipaikalla ei ollut kielletty yöpymästä, joten mekin puolenkymmenen muun karavaanariautokunnan kanssa jäimme yöksi tänne mystiseen kivimaahan. 

Mielessä oli paljon haikeutta siitä, että tämä meidän kymppijuhlijoiden Muorin, Prinsessan ja kirjoittajan juhlamatka on käymässä loppua kohti. Jo kuuden päivän päästä meidän oli oltava kotona. Olimme kyllä yhdessä hyvin kiitollisia siitä, että meillä oli ollut upea talvisen kesäinen sää ja aurinko oli lämmittävillä säteillään meitä vanhenevia tyttöjä hellinyt jo reilut kolme viikkoa. Hienoja pikkukaupunkeja oli nähty useampi, vietetty unohtumattomia hetkiä luontopaikoissa ja vuorimaisemissa, mm. ihasteltu satojen hanhikorppien elämää sekä valloitettu uusi maa, Portugali. Tänne kivimereen oli hyvä päättää juhlateemamme, luonto.


Soleil


Ei kommentteja: