tiistai 13. marraskuuta 2018

IKKUNANPESURI

ja siivousrätit testissä.


Jokainen varmaan tietää, että auton ikkunoihin tiivistyy kondensiovettä. Tuo asia tulee myös esiin mökkiauton tuulilasissa sekä ohjaamon sivulaseissa, kun ilmat jäähtyvät yöllä lähemmäs viiden asteen lämpöön ja sisälämpötila pidetään lähemmäs kahdessakymmenessä asteessa.

Meillä on myös etuikkunoiden ulkopuolelle laitettava keulan ja sivuovet suojaava hyvä termopeite. Sitä käytämme myös kesäisin lämmön eristeenä. Tuota kun käyttää ilmojen kylmettyä, niin ikkunan sisäpuolelle ei kerry kondensiovettä. Tuota peitettä vaan ei joka tilanteessa tule laitettua. Jos vettä sataa, niin ei keulapeitteen halua kastuvan tai jos vain illalla pysähtyy yöpymään yhdeksi yöksi jonnekin, niin jätämme laittamatta. Taas jos yöllä ennustetaan sään olevan pakkasen puolella, niin silloin kyllä laitamme tuon ulkopuolisen termopeitteen myös yhden yön ajaksi.

Etulasissa ja sivulaseissa on kaihdinverhot jotka vain suojaavat näkemiseltä eivät eristä kylmää eivätkä juurikaan auringon lämpöä. Usein kyllä näkee, että kylmälläkin ilmalla jollain karavaanarilla on vain nuo kaihtimet edessä tai verho ja ikkunat aamulla tosi huurussa. Monella karavaanarilla on matkailuautossa etuikkunoiden lasiin imukupeilla sisäpuolelle kiinnitettävät termopeitteet kuten meilläkin. Ne eristävät kylmää ja lämpöäkin, mutta kylmemmällä ilmalla niiden alle muodostuu kondensiovettä pisaroina. Tuo vesi on aina poistettava ennen kuin lähtee yön jälkeen matkaa jatkamaan. Tuohon olemme kokeilleet montaa eri keinoa. Mukana kyllä on aina kulkeneet Sini-tuotteen ikkunalasta ja pesin lisävarrella ikkunan ulkopuolisen lasin pesuun ja kuivaukseen. Tähän sisäpuolen lasiin ne eivät ole hyvät kuivaus varusteet. Märkiä rättejä tulee joka tapauksessa ja on varottava/suojattava lastalla kuivatessa, ettei lastasta vettä valu kojelaudalle.

Tätä kondensiovesiongelmaa ei ole mökkiauton asunto-osan ikkunoissa. Meillä Kissojemme takia kaikkien ikkunoiden kaihtimet ovat vähän yöllä raollaan.

Olen muutaman kerran nähnyt reissuillamme, kun saksalaiskaravaanari on etulasin mukavasti kuivannut ikkunanpesurilla.


Eräässä keskustelussa Herrat keskustelivat tästä etulasin huurtumisasiasta. Suunnittelivat kaikenlaista mm. puhaltimen laittoa. No, se tietysti on ihan hyvä, mutta ei kovin kauniin näköinen. Itse kerroin kuinka olen nähnyt joidenkin saksalaisten näppärästi kuivaavan lasin ikkunapesurilla. Joku tyrmäsi ajatukseni rättien hyvyydellä ja laitteen kalleudella. Taas kaksi Herraa kehuivat ikkunanpesuria hyväksi. Isot peukut Herralle, joka kehui ikkunapesuria hyväksi koti-ikkunoiden pesussa ja kertoi jopa vuosia laitetta käyttäneen. Kukaan ei ainakaan uskaltanut kertoa, että on käyttänyt ikkunapesuria juuri matkailuautossa.

 Tuo keskustelu sai taas ajattelemaan tuota asiaa. Vielä, kun ennustettiin ilmojen kylmenevän ja olimme lähdössä kahden viikon ruskaretkelle. Kävimme ostamassa ikkunanpesimen ja näin kirjoitin keskusteluun sen ensimmäisistä kotikokemuksista.

" Tuo muistutti, että nyt pitää tuo ikkunanpesin viimein hankkia. Eikä ajatella, että olisiko se hyvä mökkiauton etulasin kondenssioveden siivouksessa. Kävin sitten ostamassa tämän,

https://www.mediamarkt.de/de/product/_k%C3%A4rcher-1-633-456-0-wv-5-premium-non-stop-cleaning-kit-1979296.html?ga_query=K%C3%84RCHER+1.633-456.0+WV+5+Premium+Non-Stop+Cleaning+Kit+Fenstersauger+Wei%C3%9F

https://www.kaercher.com/fi/home-garden/ikkunapesurit/ikkunapesuri-wv-5-premium-non-stop-16334560.html

Laite on myös jo testattu monin eri tavoin. Enkä voi kuin ihmetellä kuinka helpoksi ikkunanpesu menee tästä lähtien ja miten olen ennen pärjännyt ilman tuota laitetta. Ei tarvitse pesuvesisankoa enää kuljettaa mukana. Ehkä kovin likaisen ulkopuolen lasin voisi pyyhkiä ensin muuten, ettei sotke tuota hienoa pesuainepesintä tai sitten olla useampi vaihtoliina.

Tapojen mukaan otin toiseen käteen mikroliinan jolla oli tarkoitus pyyhkiä kuivaksi pesimen lasta aina vedon jälkeen, mutta sehän imi luonnollisesti veden ja pysyi kuivana. Aivan huippua. Vähän jäi pieniä vesipisaroita aivan karmin reunaan, jotka sitten pyyhin, mutta tuokin asia voi poistua, kun harjoitus tekee pesijästä mestarin.

Pesurista ei valunut vettä missään testeissäni. Heiluttelin laitetta ylösalaisin ilman imusuulakettakin, pesin kaksi ikkunaan vaakasuuntaan vetäen, kävelin pesin kädessä laite päällä heiluttaen sitä miten sattuu ja aivan ylösalaisin pitäen. Vesisäiliö oli myös aivan maximi rajaan asti täynnä. Ei valunut vettä mistään, eli on aivan loistava tuostakin syystä.

Ei ainakaan sinistä taivasta vasten nähnyt ikkunassa pesun jälkeen mitään raitoja.

Mökkiautossakin kävin mallailemassa pesimen kanssa. Meillä on etulasissa ne kaihdinverhot ja ikkunan alareunassa niihin kuuluva ohjaintanko. Parempi on tuo leveämpi imusuulake. Tuo alalasin tanko on vähän haittana, mutta tuolla leveämmällä pääsee ikkunan alareunaan lähes alas asti. Noin 3cm jää vajaaksi. Ikkuna oli nyt kuiva, mutta testipesin kuiviltaan vesitankki täynnä, osan aikaa päälläkin ja pitkittäisvedoilla ei vesitankista vettä valunut mihinkään. Luulen oikeasti pesimen olevan tosi hyvän tuossa kondenssivesiongelmassa.

Käyntiääni oli yllätys, kun oli vain niin pieni hurina. Tuota latausasemaa ei tarvitse välttämättä kuljettaa mukana, kun johdon saa asemasta irti. Paketissa on kaksi akku ja yhdellä akulla on toiminta-aika 35 minuuttia ja pesee yli 200 m² ikkunaa, niin pitkälle riittää jo yksi akku.

Hyvältä pesin kaikin puolin vaikuttaa näin ensituntumalta. Joskus ensi kuussa voin kertoa miten sen kanssa meni reissussa mökkiautossa ja jouduinko vielä läträämään märkien rättien ja talouspapereiden kanssa."

Kotiin on kahden viikon ruskaretkeltä tultu ja ikkunapesuri ollut ensikerrat käytössä mökkiautossa. Ei tarvinnut märkiä rättejä väännellä kuivemmaksi, eikä kuivatella tai litimärkiä talouspaperi tölleröitä roskiin heitellä. Tuulilasi oli yhdellä pyyhkäisyllä kuiva. Monta ilon aihetta laite meille kyllä antoi.

Nämä kuvat ovat reissun ensimmäisenä aamuna. Ikkuna oli tuolloin eniten huurussa, mutta ei kuitenkaan kovin huuruisen vesipisaroinen. Ilma oli ulkona kostea, kun oli yön satanut, mutta lämmintä oli vajaa kymmenen astetta. Monesti kylmemmällä ilmalla lasi on paljon voimakkaammin huurussa. Reissukäytössäkin ikkunapesuri osottautui verrattomaksi apukaveriksi. Ei tarvinnut kuin imeä vesi ikkunasta ja tyhjentää vesisäiliö. Laitteelle vielä löysimme hyvän säilytyspaikan kuskin penkin alta lokerikosta. Eikä edes akkua tarvinnut ladata.

Ikkunapesurin vesisäiliö on max-rajaan asti desin kokoinen eli reilu puoli desiä kertyi vettä vaikka ikkuna ei nyt kovin huuruinen ollutkaan. 


Ihan huvikseen tein mikrokuituliinoilla veden imevyystestejä.


Vuosia sitten saimme tällaisen varrellisen ikkunankuivaimen tai paremmin pesimen. Muutaman kerran käytettyä Mieheni jätti tämän reissukaverin matkasta pois todeten ettei tämä ole hyvä. No, minä näin tuon jo mikroliinan laadusta ennen kokeilua, ettei hyvä ole, kun mikronukka oli karkeaa ja lyhyttä. Ei näin ollen näyttänytkään imukykyiseltä. Ikkunan pesemiseen varmaan ihan hyvä, mutta kun meillä kulki jo silloin Sini-tuotteen ikkunanpesusetti mukana jatkovarren kanssa.


Laitoin tuohon lasilautaselle desin vettä.


Tämä pesimen vihreä rätinläpyskä ja alla oleva sininen tasapintainen mikrorätti eivät imeneet kaikkea vettä. Reilu 1/4 dl vettä jäi lautaselle.


Tämä vähän nukkapintainen mikroliina imi veden paremmin.


Viisi ruutua talouspareria imi desin vettä, mutta oli aivan valuvan litimärkä paperiläjä, niin kuin nuo kolme edellistäkin erilaatuista mikroliinaa.


Niin punainen kuin tämä keltainen pehmeänukkainen mikroliina veti desin vettä hyvin. Liinasta ei vettä valunut.


Virallisena valvojana toimi Prinsessa. Tämä oli hänellekin hyvin kiinnostava asia. Hän herttaisena hienohelmana tykkää aina siivouspäivästä. Hän on omaan tapaansa silloin hyvin iloisena ja tarkastaa siivousjäljet.


Ikkunapesuri oli ruskareissulla ilon tuoja kätevyydellään. Ei ollenkaan turha kapistus. Varmasti myös sama tunne jatkuu monenlaisessa kotikäytössäkin. Ikkunapesuri kulkee tästä lähtien mukana meidän reissukaverina. Tuohonhan saa vielä lisäosana jatkovarren joten eipä tiedä vaikka mökkiauton etulasit aletaan tuolla pesemään ulkoapäinkin tulevaisuudessa.


Soleil  

Ei kommentteja: