sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

1-4.3.2019: 1.Osa, Suurkaupungin humussa

Ihastelemassa finanssikaupungin tunnelmaa ja pilvenpiirtäjiä.

Kuvasta klikkaamalla kuva näkyy näytöllä suurempana.

Sää oli ollut koko helmikuun ja erityisesti viimeiset kaksi viikkoa sinistä taivasta ja lämmintä. Kotimittarissakin jo rikkoutui 19 asteen raja. Senhän me olemme jo hyvin tulleet tietämän, kun lähdemme reissuun ilmat huononee ja sateet alkavat. Edellisiltana kun yöpuulle pysähdyimme kuului pian mökkiauton katolta mukava hento tiptip.

2.3.2019: Ajelimme perjantai-iltana Marktheidenfeldiin stellplatzille yöksi, Martinswiese, jossa meidän lisäksi yöpyi kolme muutakin karavaanariautokuntaa.


Emme yleensä tottele navigaattorinaisen nopeampia reitti ohjeita. Nytkin olimme menossa suoraan moottoritielle, mutta teimme u-käännöksen aivan viimetipassa, kun näimme moottoritiellä olevan liikenteen pysähtyneen. Ajelimme tänään navigaattori-naisen ohjeiden mukaan City Camp Frankfurtille.


Pystytimme leirin, hyvästelimme Kissat ja lähdimme kaupungille. Leirintäalueelta oli Heddernheimin U-Bahn asemalle vain 350 metriä matkaa. Matkalla pysähtyivät pyöräilevä vanhempi pariskunta antamaan meille päiväliput. Niin huristelimme sitten 15 minuutissa Frankfurtin keskustaan.


Frankfurt am Main, tuttavallisemmin pelkkä Frankfurt. Kaupunki on noin 750 tuhannella asukkaallaan Saksan viidenneksi suurin kaupunki ja sijaitsee Hessenin osavaltiossa. Kaupungin kolmisenkymmentä pilvenpiirtäjää tekevät kaupunkinäkymästä eurooppalaisittain vähän epätyypillisen näköisen.

Tässä vanha Eschenheimerturm, jonka luota suuntasimme Hauptwache-aukiolle.






Römerberg - "roomalaisvuori" on aukio, jota ympäröi kauniit puuristikkotalot.


Römer - raatihuone vuodelta 1405.




Menimme sitten Main-joen rannalle.




Eiserner Steg - silta joka on rakennettu vuonna 1868.


Sillalta näkymät kumpaankin suuntaan Main-jokivartta pitkin.


Toisen Maailmansodan liittoutuneiden pommituksissa 18-22.1944 tuhot olivat täällä vanhankaupungin alueella mittavat. 2000 talosta vain yksi säilyi lähes vahingoittumattona sekä tuomiokirkko vähillä vaurioilla.

 Esim. Sodan loputtua kaupungin noin 30 tuhannesta juutalaisesta oli enää noin sata jäljellä sekä surmansa sai 4 800 kaupungin siviiliä ja 12 700 sotilasta. Vuosien 1945–1964 aikana kaupunkiin rakennetiin yli 150 000 uutta asuntoa.


Frankfurt Cathedral - Goottilaistyylinen katolinen katedraali.


Tämän jälkeen suuntasimme ihastelemaan vanhan kaupungin osaa, joka oli valmistunut syksyllä 2018 mittavien uudistustöiden jälkeen. Ennen sotia kaupungin vanhankaupungin osa oli yksi Euroopan suurimmista. Nyt vain pieni osa siitä entisöitynä.

Schirn Kunsthalle Frankfurt - taidehalli sekä Hühnermarkt eli "kanatori". Toria koristaa Stoltze-Brunnen - suihkulähde, joka on muistomerkki 1816-1891 eläneelle runoilija kirjailija Friedrich Stoltzelle.


Yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä on upea Goldene Waage, jonka entisöinti on valmistunut joulukuussa 2018.


Kaiserpfalz Franconofurd -  Archäologische Garten - Archäologisches Museum Frankfurt, Rooman valtakunnan jäännöksiä. Aikaisemmin nämä maan alta kaivetut entisaikojen muistot olivat taivasalla, mutta elokussa 2018 paikka on avattu yleisölle 2013-2016 rakennetun uuden kaupungintalon alla hienosti entisöitynä.


Ajanlaskun alussa tällä paikalla on ollut asuinrakennuksia, kirkko ja kylpylä.




Hühnermarkt eli "kanatori"


Hienoa entisaikojen tyylikkyyttä uuden karheana.




Zeil -Zeil on 1,2 kilometriä pitkä kauppakatu Frankfurt am Mainin keskustassa.


MyZeil oli seitsemänkerroksinen kauppakeskus. Nyt kauppakeskus oli osittain kulkuväylien osalta remontin alla, mutta kaupat olivat auki.


Zeilin kävelykadulta muutama kuva. Tori oli viiden aikaan sulkeutumassa.


Kävelykadulla oli katunäkymä hyvin kansainvälinen. Aivan korviin pistävää, että puhekieli oli usein muuta kuin saksankieltä. Tunnelma oli mukava ja rauhallinen ihmisvilinästä huolimatta.


Hauptwache - aukio josta lähtee ostoskatu Zeil.


Muutama korkea pilvenpiirtäjä: Eurotheum, Main Tower, Garden Tower, Commerzbank Tower.

Europaturm - televisiotorni, ei ole kuvassa, on 337 metriä korkea. Pariisin Eiffel-tornilla on korkeutta 300 metriä. Televisiotornia ei kuitenkaan lasketa kaupungin pilvenpiirtäjien joukoon. Kaupungin korkein pilvenpiirtäjä on Commerzbank, jolla on korkeutta 300 metriä. Messeturm on 257 metriä korkea ja Deutsche Bank 155 metrinen. Suunnitelmissa on rakentaa kaupunkiin 369 metrinen Millennium Tower.


Kaupunki on ollut tärkeä keskus Rooman valtakunnan ajoilta lähtien. Keskiajalta lähtien kaupunki oli saksalais-keisarikunnan tärkeimpiä kaupunkeja ja tuolta ajalta on sotatuhojen jälkeenkin kaupungilla paljon tarjottavana nähtävää. 

Kaupunki tunnetaan nykyisin Saksan finanssi- ja talouselämän keskuksena. Kaupungissa on mm. Euroopan keskuspankki, Deutsche Bundesbank ja Frankfurtin pörssi. Kaupunki on Euroopassa merkittävä maa-ja ilmaliikenteen solmukohta. Onhan lentoliikenne Euroopan kolmanneksi vilkkainta. Rautatieliikenne on Euroopan suurimpia (kolmanneksi) ja Saksan toiseksi suurinta.






2.3.2019: Frankfurt am Main


Ajatukseni tästä kaupungista oli ennen tätä päivää ristiriitaiset. Kaupunki ei ollut koskaan aiemmin kiinnostanut ja sen ohi oli vain vauhdilla ajettu. Nyt katseltuamme kaupunkia muutaman tunnin ja noin kahdeksan kilometrin kävelymatkalta oli ajatus aivan toinen. Tämä kurkistus tuntui ihan mukavalta ja kaupunki mielenkiintoiselta suurkaupunkilta.

Joku ilta reissun jälkeen tällä viikolla tuli Frankfurtin Bahnhofsviertel-korttelista ohjelma telvisiosta. Me ei tuolla alueella käyty, eikä olisi edes menty käymään. Ohjelmassa kerrottiin alueen kodittomista, huumeongelmasta ja prostituutiosta. Alue on yksi vilkkaimpia huumealueita Saksassa. Tuohon varmasti vaikuttaa monet asiat, mutta myös vilkas rautatieasema vieressä, jossa kulkee päivittäin noin 350 tuhatta ihmistä.

Tuolla vilkkailla keskustan kaduilla ei silmiin pistänyt ohjelmassa näkyviä päihdeongelmaisia. Kerjäläisiä oli eniten mitä olen Saksassa nähnyt, jotka olivat luultavasti itä-Euroopan maista. Heitä oli istuskelemassa kadulla ja muutama kävi aivan kupin kanssa pyytämässä rahaa.

©Soleil

Ei kommentteja: