keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

9.6.2018: MÜNCHENISSÄ

Korkeuksissa, maan alla ja shoppailemassa.


Lähdimme päiväreissulle Münchenin seudulle. Keskustaan emme tällä reissulla aikoneet mennä. Ulkoilukohteeksi valitsimme Olympia-puiston (Olympiapark München) vaikka käymättä meillä on ihana Englischer Gartenkin ja palatseista puhumattakaan. Olympia-puisto on hieno kokonaisuus pienine lampineen, urheilupaikoineen ja nähtävyyskohteineen. Puisto toimii myös tapahtumien ja konserttien pitopaikkana. Moni tulee puistoon piknikille, ottamaan aurinkoa, kun taas joku vain istuskelemaan.


Koskaan aiemmin emme olleet käyneet Olympia-tornissa.


Tornin huippu kohoaa 291 metrin korkeuteen. Torni on avattu yleisölle 1968 ja rakennettiin vuoden 1972 Olympialaisia varten, niin kuin tämä koko Olympia-puisto rakennuksineen. Tornissa on rockmuseo, pyörivä Michelin-palkittu ravintola ja torni toimii myös viestintätornina. Lisäksi torni on näköalapaikka, josta näkee ympäri Müncenin kaupunkia ja hyvällä ilmalla Alpeille asti. Hissi vie 185 metrin korkeuteen. Vertailuna Tampereella oleva Näsinneula on 168 metriä korkea ja näköalatasanne 135,5 metrissä.


Ylhäällä oli kahdessa eri kerroksessa näköalatasanteet. Ne nousivat 185 metristä kerroksen ja kaksi ylemmäs eli noin 190 metrin korkeudella ollaan korkeimmalla näköalatasanteella.




Münchenin keskusta edessäpäin.






Olympiastadioni ja edessä vasemmalla uimahalli ja oikealla Olympiahalli.

Liikuttuneena muistelin tornista alas katsellessani menneitä upeita hetkiä muutaman vuoden takaa, kun Sisaruksillamme, Prinsessalla ja Ramseksella, oli suuri juhlapäivä täällä Olympia-puistossa ja alhaalla olevassa Olympiahallissa. He olivat keräneet siihen päivään mennessä yli kaksikymmentä serttiä ja valmistuivat tuolloin yhdessä täällä kissanäyttelyissä kissojen kauneuskilpailujen korkeimpaan titteliin, kastraatteina - Supreme Premiereiksi. Lisäksi Ramses voitti loppupaneelissa italialaisen maailman näyttelyssä voittaneen komistuksen. Iso saksalaisyleisö hurrasi meille ja meidät kuulutettiin tulevan myös Saksasta. Päivä oli hyvin tunteikas päivä, kuin myös aivan uniikki ja ikimuistoinen. Onnen ja rakkauden päivä jollaista en olisi vuosia aiemmin uskonut koskaan kokevan. Kiitollinen olen näistäkin menneistä muistoista, jotka saavat silmäni kostumaan.


Täällä Lasse Viren 1972 voitti kultaa. Meillä tuosta ei ole mitään sen hetkistä muistikuvaa, kun olimme tuolloin neljä ja viisi vuotiaita lapsia.


Olympiastadioni oli vuoteen 2006 asti suosikkijalkapallojoukkueemme Bayern Münchenin kotistadioni.




Olympiakylä.




Etualalla on autoilun elämysmaailma BMW Welt -keskus museoineen, jossa olemmekin useamman kerran käyneet. Alueella on BMW:n pääkonttori ja valtavankokoinen Bemarin tehdas, jonne voi myös tehdä opastetun tehdasvierailun.


Siellä alhaalla näkyy meidänkin pikkuauto parkkipaikalla.


Taustalla horisontissa näkyy jalkapallojoukkueen Bayern Münchenin kotistadioni, Allianz-areena.


Puistossa on myös akvaario, Sea Life, jossa asuu 3000 asukasta ja yli 20 eri hailajia. Akvaario oli maan sisässä.

Eihän tämä kooltaan ollut kuin Pekingin tai Monacon akvaariot, mutta oli kyllä silti näkemisen ja kokemisen arvoinen. Kaikki oli kauniisti esille laitettu ja lapset monin eri tavoin huomioitu.

Kollaasikuvasta klikkaamalla kuva näkyy näytöllä isona.




Koskaan vedestä ei saa nostaa kaunista meritähteä ylös. Jos se vetää ilmaa sisällensä, niin se kuolee takaisin veteen laitettuna muutaman tunnin kuluttua.


Tässä eri hailajien munia. Isoja ja aika erikoisen muotoisia.


Tässä oltiin meren alla. Huoneessa oli muutama hierontatuoli, joihin saattoi kymmeneksi minuutiksi istahtaa katselemaan meren kuhisevaa elämää.






Tämän altaan äärellä katselimme pitkään. Altaan elämä oli vilkasta. Kissahain poikasia oli useita. Heidän äitinsä kuulema nukkui altaan yhdessä nurkassa 18 tuntia vuorokaudesta.


Asukkaat, mm. eri hailajit, rauskut ja pienemmät kalat, eivät kuulemma syö toisiaan altaassa, kun ovat tottuneet siihen, että heidät syötetään.


Ovat myös tottuneet pienestä pitäen ihmisiin ja ovat uteliaita. Nousivat pystyyn katselemaan ja kuin tanssimaan ja poseraamaan. Joku heitti ihmisten päälle suustaan vettä. Hauskoja katseltavia olivat. 






Uljasta oli näiden isojen haiden uinti.


Muutama kuva puistosta.






Lämmintä oli vajaat kolmekymmentä astetta.






Mittaa tälle mukavalle päiväreissulle tuli kaksitoista tuntia.


Soleil  

Ei kommentteja: