sunnuntai 5. elokuuta 2018

5.8.2018: LÄMMÖSTÄ NAUTITAAN

Mutta Kissat tuntuvat tykkäävän myös vähän viileämmästä ja käyvät välillä "kylmettämässä" itseään ilmastoidussa makuuhuoneessa.


Nyt on kotimittarissa nähty uudet lämpöennätyslukemat, 37 astetta. Edellinen oli jotain asteen verran vähemmän. Me kyllä nautitaan tästä säästä, niin tuntien kauppareissulla kuin pyöräretkellä. Ei ollenkaan tunnu siltä, että pitäisi valittaa. Minua on jotenkin huvittanut, kuinka Suomessa keskustelupalstoilla ihmiset ovat valittaneet. Joillakin on mennyt lämpimän sään takia aivan kesäloma pilalle. No, Suomessa jotkut valittaa säällä kuin säällä, eivätkä ole mihinkään tyytyväisiä.

Tässä muutama kuva taas sunnuntaipäivän pyöräretkeltä. Retkemme suuntautui aivan toiselle suunnalle kuin viikko aiemmin. Matkalla tuli pyöräillen taas uusia maisemia ja teitä.
Täältä metsästä maasta löytyi näin piilotettuna geokätkö.


Joka oli kaksi erillistä muovirasiaa puulaatikossa. Toisessa kaikenlaista pientä tavaraa ja toisessa lokikirja.

Osiin pelloista oli jo kylvetty uutta siementä. Oliskohan ollut toista satoa jostain kasvista. Ei kai näin aikaisin vielä syysviljaa kylvetä.
Onnea meille! Matkalla löytyi myös jäätelöbaari, jossa kävimme romanttisesti juhlistamassa yhteistä merkkipäiväämme, hikisenä ja kiireellä. Lämmöstä johtuen jäätelöannos piti hotkia nopeasti parhaisiin suihin, ettei ehtisi kuppiin herkku sulamaan. Hyvää oli, niin kuin toistemme seurakin.
1300 kaloria kului 36 kilometrin 390 nousumetrin pyöräretkellä minulla. Kotimittari näytti vajaata 34 astetta.


Kissat ovat kyllä vähän hassuja. He tykkäävät lämmöstä. Nyt kesälläkin jos ilma on joku päivä ollut vain 15 astetta, niin he eivät pitkään viihdy parvekkeella. No, meitä ihmisiäkin kyllä palelee, kun on tottunut lämpöön kuukausien aikana. Talvella, kun kelit laskee alle kymmenen asteen, parvekkeella he viihtyvät vielä vähemmän aikaa. Taas kun ilma ulkona on nollan tietämillä, he eivät edes mene ulkoilemaan.

Siirin takia maanantaina hankimme ilmastointilaitteen. Makuuhuoneeseen sen sitten laitoimme ja asensimme poistoilman letkun yläparvekkeen ovi-ikkunaan. Kissat ovat tottuneet mökkiauton katolla olevaan ilmastointilaitteeseen, sen tohinoihin ja isohkoon ääneen, eivätkä tätä ollenkaan ihmetelleet. Tuntuivat heti tykkäävän pöhisevästä laiteesta. Makuuhuoneessa on nyt pidetty 23-25 asteen lämpöä. Jopa parhaista paikoista on kinattu. Kuningatar on antanut vanhalle täti-Prinsessalle äkkilähtöjä alakertaan.

Prinsessa on elämäni älykkäin kissa. Yksi kerta se istui yläkertaan menevien portaiden alapäässä ja katsoi minua kysyvästi. Kysyin, että eikö se kylmämööpeli ole ylhäällä päällä. Hän käveli yläkertaan. Menin perässä katsomaan, että mitä asiaa hänellä on. Hän oli kylmämööpelin vieressä ja katsoi minua. Oli iloinen, kun se sitten päälle laitoin. Kovassa käytössä meillä on myös kaksi hyvää tuuletinta. Prinsessa se näyttää kuinka niistäkin nauttii, kurnahtaa ja pyörähtelee iloisesti tuulen edessä.

Vaikka aina auringon puolelta on ikkunoiden ulkopuolella olevat kaihtimet kiinni, olemme päivät pimeässä ja varjossa, kun ulkona porottaa ihanan lämmin aurinko. Niin eilen ja tänään alakerran lämpö on jo noussut lopulle 28 astetta. Tuo kuvan sääasema näyttää sisälämmöksi aina vähän vähemmän. Eilen illalla puoli yhdeksän aikaan oli ulkona vielä 31,2 lämmintä ja yhdentoista jälkeen vielä 27 ja aamulla seitsemän aikaan jo 22. Onneksi meillä on kippi-ikkunat, jotka voi yölläkin auki pitää, niistä vähän vaihtuu ilma eikä Kissat pääse ulos niistä. Me palvelijat kyllä tykätään näistä säistä, mutta karvaisten karavaanareiden jaksaminen huolettaa ja se kuinka heidän munuaiset ja sydämet jaksavat, kun eivät enää mitään nuoria kissoja ole. 


Saa nähdä tuoko tuleva viikko uusia lämpöennätyslukemia kotimittariimme. Tiistai-keskiviikko voivat olla vielä lämpimämpiä päiviä.
Aika näyttää milloin pääsemme reissuun ja lomalle.


Soleil  

2 kommenttia:

Aijukka kirjoitti...

Lämmintä on ollut teilläkin. Hurjasti lämpimämpää :) Ihana kesä täällä pohjois-Suomessakin. Kiva harrastus tuo pyöräilykin!

Soleil kirjoitti...

Kiitos paljon, kun jätit viestin. :) Olen iloinen puolestanne, kun Suomessakin olette saaneet nauttia ihanasta kesästä ja lämmöstä.

Pyöräily on kivaa. Puolet elämästä, 25v, kun pyöräily on ollut kärsimystä jo 15 minuutin jälkeen selkäni takia ja nyt reilun vuoden olen pystynyt tekemään pitkiä ja monen tunnin pituisia retkiä. Olen erittäin kiitollinen.

Täällä meillä on kyllä joka kesä ollut tosi paljon hellepäiviä. Myös yli 30 asteen lämpöjä. En edes osaa sanoa, että onko tämä kesä ollut erityinen. No, meidän kotimittari näytti nuo ennätyslukemat. Toisaaltahan aina lämpimin kuu on elokuu ja hellepäiviä on vielä syyskuussakin. Kesä on täällä lähes puoli vuotta.

Jouduimme viikonloppureissulta tulemaan tavallista aikaisemmin kotiin, kun ei voi pitkiä aikoja pysähdellä Kissojemme takia mittarin näyttäessä 33-34 asteen lämpöä, tänäänkin 19.8.

Muita juttuja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...